Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal vi sikre kompentent arbeidskraft i Harstad og distriktene

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre går til valg på at vi skal skape mer og inkludere flere. Arbeidsmarkedet endrer seg og da må også arbeidsstokkens kompetanse også endre seg.

Arbeidsledigheten er nå kraftig redusert etter at pandemien traff Norge. Det er allikevel altfor mange som står utenfor arbeidslivet og mengder av de permitterte venter fortsatt på full aktivitet og retur til arbeidslivet.

Det er da kanskje et paradoks at det er stor etterspørsel etter kompetent arbeidskraft og at dette særlig gjelder jobber innen helse- og omsorg samt yrkesfag. I Harstad er det store utfordringer med å rekruttere tilstrekkelig med helsepersonell til omsorgssektoren, eksempelvis sykepleiere.

Videre sliter private bedrifter med å rekruttere den fagkompetansen som de trenger for å utvikle virksomheter og næringsliv. Det er for eksempel spisesteder som velger å holde stengt i påvente av rekruttering av kokker.

Høyre mener at løsningen for å få fart på Norge, blant annet er å sørge for tilstrekkelig desentralisert utdanning og en særskilt satsning på yrkesfag. Vi trenger flere arbeidstakere med kompetanse i årene som kommer og det haster med å ta grep.

Les også

Ymer fant den savnede på Grytøya: – Det er like godt hver eneste gang du berger liv

NHO har anslått at Norge vil mangle omkring 90 000,- fagarbeidere i 2030. I dag melder hele 2 av 3 bedrifter at de mangler kompetent arbeidskraft. Denne utfordringen må vi ta alvorlig og for Harstad, og Sør-Toms, så er det av største viktighet at vi lykkes. Når vi også vet at den viktigste faktoren for sosial utjevning er utdanning og jobb, så kan vi ikke mislykkes i årene som kommer. Det er derfor svært oppløftende at Høyres politikk med krav til oppmøte på videregående utdanning, nå har medvirket til at fraværet i videregående utdanning har stupt med 31 prosent siden 2016 og slik at flere elever fullfører videregående utdanning i Troms. I Finnmark er fraværet redusert med hele 40 prosent i samme periode.

Høyres skoleløfte er at 5000 flere skal fullføre videregående utdanning innen 2025 ved å gjennomføre ungdomsskolereform videreutdanne minst 22 600 lærere og tilpasse undervisningen og skolen bedre til den enkelte elev, Høyre tror fortsatt på kunnskap i skolen. Dette vil også gi også flere kompetente arbeidstakere. Dersom du er enig med Høyre, da er stortingsvalget enkelt…

Stem Høyre!