Uansett om man vil eller ikke, mørketiden er i gang. Våre reportere Martine Mortensen og Marie Klausen spurte folk i Harstad hvordan de reagerer på mørketida.

Julian Fossland Bertelsen

Hva gleder du deg til i mørketiden?

– Jeg gleder meg til å kjøre slalåm i Sollia. Det er ikke så mye annet å gjøre på den tide av året. Jeg gleder meg også veldig mye til nyttårsaften.

Hvordan tror du at mørketiden kommer til å påvirke deg?

– Jeg tror det kan bli en tung tid, for det er lettere å bli veldig trist i vinter perioden. Men jeg tror og håper det blir å gå bra.

Kan du kjenne det på kroppen at det starte å bli mørketid?

– Ja jeg merker at det er tyngre å stå opp på vinteren, enn på sommeren. Er generelt mer sliten og trøtt når det er mørkt ute, i forhold til når det er lyst.

Malin Lokkert Pettersen

Hvordan håndterer du mørketiden?

– Jeg har ikke noe spesielt forhold til det, siden jeg er så mye på jobb inne i et kjøpesenter. Jeg får nesten ikke med meg at det er så mørkt ute. Merker ikke så mye på kroppen at vi nærmer oss mørketiden.

Hva tenker du om at mørketiden er rett rundt hjørnet?

– Jeg elsker den. Jeg liker den tiden der vi bruker masse lys, og kommer nærmere jul. Elsker tiden rundt jul, for den er så motsatt fra den på våren. For på våren er det jo lys hele døgnet, så det er litt godt at vi har den brytningen som kommer i mørketiden.

Camilla Johansen

Er det noe spesielt du gleder deg til med mørketiden?

– Ja, jeg pleier å moillkose meg i mørketiden. Som jeg tilfeldigvis også har gitt ut en kokebok, “Moillkos i mørketida”. Det som er mest koselig med mørketiden er å spise god mat, ligge under pleddet og drikke varm kakao med krem.

Kjenner du på kroppen at det nærmer seg mørketid?

– Ja, jeg kjenner at jeg kan bli ekstra sliten, siden starter å bli litt eldre dame. Blir hakket slappere på vinteren enn på vår og sommer.

Hans Anders Myklevoll

Hvordan håndterer du mørketiden nå når den kommer?

– Jeg vil si at jeg håndterer den ganske bra. Eneste jeg merker er at jeg er litt mer trøtt enn vanlig. Kan kjenne det litt på kroppen.

Hva tenker du om at mørketiden starter? Er du glad for det?

– Nei, jeg liker det ikke. Jeg liker det bedre i januar når det er lysere og mer snø ute, og ikke når det er vått. Liker ikke spesielt når det er sørpevær ute, men mer snø.

Ylva Larsen Mortensen

Hva gleder eller gruer du deg til når det er mørketid?

– Jeg gleder meg til å ake og at det skal bli jul. Gleder meg også til å ha det koselig inne og tenne lys. Mest gruer jeg meg til at det er mørkt hele døgnet, for det syns jeg ikke så mye om. Kulden liker jeg for det er mye snø ute, men ikke når jeg fryser. Så det er bare å kle seg godt.

Ann-Michelle Kristoffersen

Hvordan blir mørketiden for din del?

– Jeg elsker mørketiden, liker at det er mørkt og koselig med stearinlys.

Kjenner du på kroppen at det nærmer seg mørketid?

– Ikke egentlig, hvis ikke tror jeg ikke jeg bodd i Nord-Norge. For her er det mørkt halve året. Mørketiden påvirker meg heller positivt.

Erika Vedø-Carlsen, Signe Elie Moshagen og Kajsa Hveding Grønvold

Hvordan tror du mørketiden kommer til å påvirke deg?

– Jeg tror den kommer til å bli ganske lik som alle andre år. Jeg er mørkeredd så det er litt skummelt å leve i denne tiden her, sier Signe.

Kajsa mener at det blir enklere å sove på natten, men vanskeligere å stå opp.

–Jeg blir døgnforvirret og døgnvill, sier hun.

Erika liker at det er mørketid, for det er annerledes enn på sommeren.