Nettavisen: - Hvis du hører drønn i snøen eller opplever at den skyter sprekker rundt deg, kan det tyde på et svakt lag i snøen. Da bør du revurdere turen videre, sier Sondre Langenes som er seniorrådgiver i enheten søk og redning hos Norges Røde Kors.

Les også: Turistforeningen: Planlegg godt før påskefeiring i fjellet

Påskeferien er i gang for mange nordmenn, men i år blir ferien muligens litt annerledes. Det er nemlig meldt om stor snøskredfare flere steder i landet.

Torsdag ettermiddag ble tre personer erklært døde etter å ha blitt tatt av et snøskred i Lyngen i Troms. Fire personer ble tatt av snøskred i Møre og Romsdal og Finnmark onsdag, og antallet skred var langt høyere.

Nå har NVE sendt ut rødt farevarsel.

Langenes hadde pakket ski-bagen og gledet seg til å ta en etterlengtet tur til fjells hjemme på Sunnmøre. Den økende snøskredfaren skulle imidlertid vise seg å sette en begrensning for ferieplanene.

- Jeg skulle egentlig på topptur med familien, men ombestemte meg i siste liten da jeg hørte om den høye skredfaren. Det er ikke en risiko jeg er villig til å ta, forteller han.

Det er komplekse skredforhold mange steder i landet. Det er viktig å planlegge godt og gjerne unngå skredterreng.

- Uten kompetanse og utstyr, kan det være mest fornuftig å holde seg i preparerte bakker når skredfaren er stor. Dette er ikke tiden for å utforske nye rutevalg på egenhånd, mener Langenes.

Høy faregrad

- Laginndelingen på snøen avgjør om det er fare for skred eller ikke, sier Solveig Kosberg, vaktleder for snøskredvarslingen hos Varsom til Nettavisen.

Les også: Når kullet blir borte, får det konsekvenser overalt: - Et tveegget sverd

Når puddersnø legger seg oppå fast snødekke, dannes det flak med snø. Da kan man få et såkalt «flakskred», forteller Kosberg.

Fått med deg denne?

Hun ber de som bor i Nord- og Sør-Trøndelag om være spesielt forsikte når de ferdes i løypene denne uken, samt de som bor på Nord-Vestlandet.

- I disse områdene har vi varslet om faregrad fire. Det er den høyeste faregraden, sier Kosberg.

Som en bløtkake

- Store deler av landet har slitt ekstra med høy skredfare så langt i påska, forteller Langenes.

- Det viktigste man kan gjøre for å holde seg trygg, er å planlegge turen godt. En tommelfingerregel er å vise varsomhet for terreng som er brattere enn 30 grader.

Han sammenligner lagene med snø med en bløtkake.

Snøen kan bestå av flere lag, hvor noen av lagene kan være ustabile. Det er disse lagene som har potensiale for å utløse et skred, sier Langenes.

- God turplanlegging kan av og til innebære å være personen som avlyser turen av sikkerhetshensyn. Jeg skjønner at det er vanskelig å utsette turer man har gledet seg til i lang tid, men det kan være en avgjørelse som til syvende og sist kan redde liv, avslutter Langenes.

Stengte veier

Flere veier i Stryn kommune på Vestlandet ble søndag kveld stengt som følge av den store snøskredfaren i regionen.

Søndag kveld ble strekningen mellom Skei og Bøyum på riksvei 5 langs Kjøsnesfjorden stengt klokken 21.30 på grunn av skredfaren. Her ble det tatt en ny vurdering mandag klokken 8, hvor strekningen nå er åpen for trafikk igjen.

Fv655 Norangsdalen ble stengt klokken seks søndag kveld, med ny oppdatering mandag klokken fire.

På fylkesvei 5720 ved Hjellestranda var det ventet en oppdatering ved tolv-tiden i dag, venter man fremdeles på en oppdatering som skulle kommet i tolv-tiden. Omkjøring foregår via Hjelletunnelen.