Gå til sidens hovedinnhold

Søsken i politikk: – Det er mamma som har inspirert oss

Mariann Nordskag og Vegard Nordskag er klar til avreise til Trondheim for å delta på landsmøtet til AUF.

Det går av stabelen 15.-18. oktober.

– Vi reiser ned som en del av delegasjonen til Troms og Finnmark AUF. Landsmøtet er unikt i den forstand at det holdes på tre forskjellige lokasjoner og sammenkobles over internett. Dette er på grunn av de nåværende smitteverntiltakene, sier de to.

Inspirert av mamma

Mariann Nordskag (20) er leder i Kvæfjord AUF. Vegard Nordskag (21) er nestleder i Kvæfjord AUF og styremedlem i Troms AUF. Som man kan lese av etternavnet, er de to i slekt - nærmere bestemt søsken.

– Vi har stor interesse for politikk, begge to. Jeg tror egentlig det er veldig bra at vi står som ledere. Vi er tett sammen, blant annet rundt middagsbordet, og det blir mye prat om politikk.

– Hvorfor ble dere interessert?

– Først og fremst fordi mamma Liz-Mari Vangsvik har engasjert seg veldig. Hun er leder i Kvæfjord Arbeiderparti. Hun har opp gjennom årene pratet mye om politikk sammen med oss. Så ble vi selv engasjerte, og startet AUF i Kvæfjord i fjor, sier Mariann.

Både hun og Vegard jobber i Harstad.

– Det hadde vært spennende å satse skikkelig på politikk i fremtiden. Men jeg er ikke helt sikker på om det blir sånn. Det er i alle fall på lista over ting jeg har skikkelig lyst til, sier Mariann Nordskag.

Mange hjertesaker

Kvæfjord AUF har sju medlemmer. Etter oppstarten i 2019 er det politiske arbeidet noe rammet av koronaen. Det har blitt færre møter enn planlagt, men nå er arbeidet i gang igjen. De to reiser onsdag kveld til Trondheim.

– Det er mange spennende saker å ta tak i, og vi ønsker å kjempe for de gode sakene for vår landsdel. Vi er blant annet opptatt av klima og miljø, god skole og arbeid mot ekstremisme.

– Vi i Kvæfjord AUF er opptatt av økte forskjeller mellom de som har mest i samfunnet vårt og de som har stadig mindre. Vi er også opptatt av klima og miljø og hvordan vi i fellesskap kan finne løsninger. Vi ønsker også å styrke velferdsordninger slik at de som trenger briller, tannregulering og medisiner får det de trenger. Vi tenker også at det er viktig at vi satser mer på lærlingplasser og at det blir lagt inn krav om at bedrifter som legger inn anbud har lærlinger, sier Mariann Nordskag.