Gå til sidens hovedinnhold

– SP har startet valgkampen med å være tydelige på at de ikke vil samarbeide med SV. Takk for det!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Valgkampen har satt fart. Jeg tror folk skal være oppmerksom på at erfaringen fra tidligere valg er at de aller fleste løfter som ropes ut i valgkampen aldri blir noe av.

Når Senterpartiet nå lover billigere flyreiser er det et godt eksempel. Ikke har de penger til det. Det er flyselskapene som fastsetter billettprisene. SP har startet valgkampen med å være klar og tydelig på at de ikke vil samarbeide i regjering med SV. Takk for det! Jeg har advart SV mot å gå i regjering sammen med Senterpartiet. Hvorfor? SV er et parti som tar klima og miljøtruslene på alvor. Vi mener alvor med at tiltak for å redusere global oppvarming må iverksettes – nå!

Vi kan ikke vente til vi har sikret oss pengene fra all olje som måtte finnes i havbunnen, slik SP mener. Senterpartiet har kun fokus på klima og miljø dersom vi kan fortsette som før med å pumpe opp stadig mer olje. Med oljesjeiken Ola Borten Moe som eventuell ny oljeminister vil satsing på klimatiltak drukne i olje. SV må for enhver pris ikke delta i ei regjering med en olje- og energiminister fra SP. Vi kan klare oss godt veldig lenge med litt mindre inntekter fra olje med overgang til miljøforsvarlig industri.

Vi i SV satser på havet og fisken, ikke minst i nord, som vår aller største rikdom. Havbruksnæringa har mange viktige arbeidsplasser, men den drives ikke miljømessig forsvarlig. Derfor må det stilles klare miljøkrav før næringa får vokse .

Den veksten Senterpartiet og Høyre satser på er direkte uforsvarlig så lenge det ikke innebærer klare og tydelige miljøkrav. Også på dette området er det uendelig stor forskjell på SV-politikk og SP-politikk.

SV har som hovedmålsetting å redusere de stadig økende sosiale og økonomiske forskjellene i Norge. Helt sentrale SP-folk foreslo nå i vår å dele ut mer av fisken i nord til søkkrike Møreredere, og i landbrukspolitikken handler det mest om storbønder på Østlandet. Det bør legges merke til at Slagsvold Vedum har sagt klart og tydelig at han i stedet for å samarbeide med SV og andre parti på venstresida i norsk politikk, heller vil søke samarbeid med Høyre og andre partier på høyresida. Det skal bli interessant å se om det vil medføre sosial og økonomisk utjevn med mer til de som har minst??

I stedet for å kjempe mot Høyreregjeringa og Høyrepolitikk har Slagsvold Vedum og SP nå fyrt opp valgkampen med ¨å ta avstand# fra SV og gå til krasse angrep på Arbeiderpartiet. Jeg tror folk og velgere skal være klar over at SP allerede nå er på veg mot Høyre. Ingen må bli overrasket om SP etter valget velger Høyre som samarbeidsparti, bare SP blir stort nok og får statsministeren. Det er opp til velgerne å bestemme om det skal bli resultatet.

Les også

Vedum med frontalangrep: Varsler omkamp om Evenes