Gå til sidens hovedinnhold

Speiderne ville bare hjelpe: Ender opp med å måtte betale 20.000 kroner til kommunen

Medkila speiderlag spiser stort av eget budsjett for å utbedre allment turområde.

Leder Roald Amundsen i speiderlaget sier de håper gapahuken vil være til glede for langt flere enn bare dem selv.

– Når det først blir såpass dyrt håper vi jo at alle i lokalområdet kommer til å bruke den, sier han.

20.000 kroner i saksbehandling

Det er like over myra bak medkilaskolen at speiderlaget nå er i prosessen med å sette opp en gapahuk. Planen er at den skal bli hele 30 kvadratmeter.

Opprinnelig startet prosjektet med at speiderne skulle hjelpe grunneierne med å rive en falleferdig hytte i området.

– Hytten eies av to damer som er grunneier i området. Vi skulle hjelpe de å rive den for så å sette opp gapahuk på området. Det ligger så fint til at både skole- og barnehagebarn havner i nærhet til det. For vår del har vi ikke eget speiderhus og så dermed muligheten til å få en god samlingsplass for de 60 medlemmene våre.

Amundsen søkte på den sikre siden kommunen om oppføringstillatelse. Da skulle det vise seg at tomta ligger så nært et område regulert for boligbygging at de dermed ble avgiftspliktige.

– Jeg er jo glad vi gjorde disse undersøkelsene i forkant. Det hadde vært kjipt å sette opp gapahuken og så få regningen i ettertid.

Speiderlaget har måttet betale nærmere 20.000 kroner i saksbehandling for å få de rette tillatelsene.

– Vi bærer ikke noe nag til kommunen. Det er fullt forståelig at det er sånn slike prosesser fungerer. Jeg må faktisk få si at kommunen har vært veldig behjelpelig med hvordan vi skal gå frem for å effektivisere prosessen, sier Amundsen.

Les også

Frida på HRS er lei folk som spør når hun skal ta utdanning: – Jeg synes det er utrivelig

Kutter i eget årsbudsjett

Håpet er at gapahuken skal stå ferdig før vinteren setter inn. Amundsen håper da at den vil være et godt tilskudd til alle i lokalområdet.

– Fra Medkila er det ganske langt til nærmeste gapahuk, så vi håper dette er et velkomment tilbud. Vi har allerede fått på plass en stor bålplass og når bygget står ferdig er meningen at den skal kunne romme en hel skoleklasse, sier han.

For speiderne blir nå altså årsbudsjettet trangere enn først antatt.

– Det er klart dette gjør at vi må gjøre om prioriteringene våre for resten av året. Vi får inn litt medlemskontingent fra hver av medlemmene samt at vi er fått tilsagn om støtte fra Polar Kraft. Det er pengene derifra som nå delvis går å betale kommunen og det arbeidet som må til før vi begynner å bygge. Men vi må rokke om på budsjettet vårt, ja.

Les også

Ikke siden 1983 har Festsspillene vært så nære ved å påkalle Satan

Tar gjerne i mot hjelp

Speiderlaget er nå i prosessen med å innhente planer for tegninger og materialer til gapahuken. Heller ikke det er en billig affære.

– Vi merker jo at prisene på materialer stiger. I tillegg ønsker i å få på plass et bærekraftig toalettanlegg der oppe. Videre er vi også i en prosess hvor vi søker om tillatelse til å frakte materialer oppover. Vi får se om noen flere kunne tenke seg å bidra. Uansett ser vi veldig frem til å kunne tilby gapahuken og de nye fasilitetene til alle i området, avslutter Amundsen.

iHarstad lyktes ikke få en kommentar fra Harstad kommune da saken ble skrevet torsdag. Vi oppdaterer hvis vi får svar.