– Hei Frank! Hvordan har responsen vært etter at tilbudet ble lansert?

– Det har vært bedre enn jeg trodde. Det har kommet inn mange folk, nye spillere, nye unger, som vil delta på dette – så det ser veldig bra ut.

Mestringsfølelse og selvtillit

«Dette» er Harstadfotballxtra, et klubbnøytralt fotballtilbud til barneskoleelever fra 1. til 7. klasse. Tilbudet er organisert som en FFO – en fotballfritidsordning – og holder åpent for de påmeldte tre dager i uka.

Da kan elevene dra rett til Hålogalandshallen etter skoledagen, få seg frukt og næring i kroppen og bli tryggere på fotballen og seg sjøl. For Frank Aspelund, primus motor og trener med mange ulike fotballroller i både FK Brage Trondenes og Landsås, er det nettopp det å skape fotballglede, mestringsfølelse og selvtillit som er drivkraften.

– Det er veldig engasjerende å se barn og unge ha det fint i fotballen, komme inn i en flytsone der de føler mestring og se hva det gjør med dem. Den selvtilliten det bygger.

Løfte tilbudet

Frank Aspelund brenner for å aktivisere barn og unge, og håper tilbudet vil føre til at flere kommer inn i fotballen og blir der lenger.

– Vi vet at spesielt på vinterstid er det kul på veggen i Hålogalandshallen. Og det går mest utover de minste, som avspises med lite treningstid. Dette tilbudet er en måte der de kan få flere aktiviteter i uka, sier Aspelund, og legger til:

– I tillegg skjer det på et tidspunkt som er et lite dødpunkt på dagen for de som er ferdig tidlig på skolen, og muligens har foreldre som enda er på jobb. Vi holder på til klokka 16.00, når folk begynner å bli ferdig på jobb og kan komme og hente dem, og ha dem sammen med seg hele ettermiddagen uten å tenke på trening.

Harstad FotballXtra er initiert og eid av FK Brage Trondenes, og med seg på trenerlaget har Frank Aspelund også Steinar Westerlund og Einar Helge Lunde.

– Et fantastisk miljø

– Min motivasjon? Det er jo å være med og videreutvikle fotballen i Harstad. Noe må gjøres – vi er ikke fornøyd med totaltilbudet sånn som det er nå, så det blir gøy å gjøre noe nytt, sier Lunde, som har stilt opp sammen med Aspelund for å ta en prat med iHarstad.

– Hva var det som gjorde at du følte deg hjemme i fotballen?

– Det er faktisk miljøet. Det er et fantastisk miljø, sier Lunde.

Sjøl begynte han å spille fotball på Landsås som 5-6-åring, og fikk seg en runde på HIL også før han dro i militæret. Da han kom hjem og fikk egne barn endte han opp tilbake i miljøet.

– Det e heilt nydelig!

Håper på flere sponsorer

– Hvordan skal tilbudet driftes?

– Vi må, dessverre vil jeg si, ha en avgift for å delta. Det er nå en gang sånn at det er dyrt med utstyr, og vi kommer til å trenge masse utstyr for at dette skal bli bra. Blant annet egne treningsklær. Og så skal de få litt frukt og næring når de kommer til oss, og treningsressursene koster også litt. Men vi har skjært inn til beinet, det er ikke noe vi tjener penger på.

Aspelund håper flere bedrifter fra det lokale næringslivet ser at tilbudet deres er godt, og dermed slenger seg på med sponsorkroner etter hvert.

– Da kunne vi ha satt en lavere inngangssum.

Samtidig erkjenner han at de kom sent i gang med arbeidet å skaffe sponsorer, rett og slett fordi tilbudet ikke var godt nok utviklet til at de følte at de kunne presentere det til næringslivet Sponsorbudsjettene var nok brukt opp for inneværende år da vi tok kontakt, sier Aspelund.

– Men vi har hele tida tenkt «hvor lite kan vi ta?»

Åpent for alle

Tilbudet går tre dager i uka, og det er mulig å melde seg på én dag, to dager eller alle tre. De to engasjerte trenerne håper tilbudet også kan gi en boost til fotballklubbene i kommunen.

– Etter pandemien så er det et frafall. Vi har vel aldri hatt så få lag påmeldt i Hålogalandsserien som nå. Jeg er redd vi mister mange fra idretten, men håper den negative pila for fotballens del skal snu.

– Du nevnte at dette er et supplement til treningstilbudet til de minste som spiller fotball. Kan man være med selv om man ikke er med i en klubb og spiller fotball ellers?

– Ja, absolutt. Det er ingen krav om forkunnskaper, og for de minste vil det handle mye om lek og å skape fotball- og treningsglede. Du må bare ha lyst til å komme etter skolen og spille fotball, sier Aspelund.

– Kort og greit.

Les også

Mette fikk en smell tidlig i fotballkarrieren: – Jeg sov 16 timer i døgnet og kunne ikke gjøre noen ting

Les også

Tiril får Oskar (28) opp om morgenen: – Kunne ikke ønske meg en bedre barndom