Nettavisen: - Dette er bakstreversk, og går først og fremst utover vanlige folk som tar en tur eller to til utlandet hvert år, sier stortingsrepresentant Hans Andreas Limi (Frp).

I 2014 innførte den daværende ferske Høyre- og Frp-regjeringen kvoteordningen der man kunne bytte inn tobakkskvote mot høyere alkoholkvote. Meningen var at ikke-røykere skulle kunne ta med seg et par flasker vin ekstra, hvis de ikke kjøpte tobakk.

Ordningen var en av de første som den nye Ap-Sp-regjeringen skrotet, da de kom til makten i fjor høst.

Mindre for ikke-røykerne

Fra 1. januar 2022, får du altså ikke med mer alkohol inn i landet, selv om du ikke kjøper tobakk.

Mengden tobakk du kan ta med inn i landet, blir den samme etter nyttår: 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir.

Forskjellen er altså, at du ikke lenger kan bytte tobakkskvoten med 1,5 liter vin eller øl, slik du har kunnet gjøre under den nå utgående Høyre- Frp-ordningen.

Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) foreslo endringen i november, ble det anslått at den alene ville øke inntektene til staten med 110 millioner i 2022.

- Det er fortsatt anledning til å ta inn like mye alkohol og tobakk tollfritt som før, men det blir ikke anledning lenger til å bytte inn tobakken i alkohol på kvoten. Dette gir noe mer penger inn til staten som gjør at vi har fått et litt større handlingsrom til å prioritere andre avgiftsletter i budsjettet, som for eksempel lavere avgift på strøm for alle, sier statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet til Nettavisen.

- To flasker mindre, hilsen Sp

- Vangen har tydeligvis ikke forstått at regjeringens endring vil begrense kvoten for alle dem som ikke røyker. Det blir to flasker vin mindre, hilsen Senterpartiet og i tillegg øker avgiftene på andre varer.

Stortingsrepresentant Limi (Frp) er fraksjonsleder i finanskomiteen på Stortinget. Han sier at den økonomiske effekten av å skrote bytteordningen er svært liten i den store sammenhengen, men at dette først og fremst er symbolpolitikk.

- Det er en kjent sak at Senterpartiet lenge har ønsket å reversere ordningen. Dette er en ordning som ikke tjener forretningsreisende, men helt vanlige folk som bare har noen få utenlandsturer i året. Min erfaring er at de færreste forretningsreisende er opptatt av å fylle opp kvoten sin hver gang de kommer tilbake til Norge, sier Limi.

- Men kan det ikke føre til mindre totalt alkoholkonsum eller mindre handelslekkasje?

- Det er ingenting som tyder på at disse to vinflaskene har noen effekt dette. Det er positivt at færre nordmenn røyker, og vi ønsket at ikke-røykerne skulle få benytte kvoten fullt ut. Jeg kan ikke se noen annen begrunnelse for denne endringen, enn politisk markering, sier Limi.

Så mye har du igjen

For å hjelpe deg å beregne hvor mye alkohol og tobakk du kan ta med deg inn i Norge, har tollvesenet laget Kvoteappen som du kan laste ned på App Store eller Google Play.

Nedenfor ser du noen eksempler på nye og gamle kvoter.

Eksempel 1: Brennevin, vin og øl

I dag: 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (også sterkøl) (6 x 0,33 l)

Fra og med 1. januar 2022: 1 liter brennevin + 1,5 liter vin + 2 liter øl

Eksempel 2: Vin og øl

I dag: 4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (også sterkøl) (6 x 0,33 l)

Fra og med 1. januar 2022: 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl

Eksempel 3: Øl

6,5 liter øl (også sterkøl) (19 x 0,33 l)

Fra og med 1. januar 2022: 5 liter øl