Politiet får stadig vekk sykler.

– Vi får dem blant annet under besøk til folk ikke klarer å gjøre rede for hvor de har kjøpt dem. Da regnes de av og til som stjålet, og vi tar dem med oss, sier Marius Bergan ved Harstad politistasjon.

Ifølge en statistikk fra Frende Forsikring blir det rapportert om 36 stjålne sykler hver eneste dag i Norge. Et problem er at flere ikke sikrer syklene godt nok. Et annet problem er at ikke alle melder sine sykler stjålet. Ofte har folk heller ikke notert rammenummeret.

– Mer enn nok

– Det er viktig at folk registrerer seg i sykkelregisteret. Da blir også rammenummer notert, sier Bergan som er publikumskontakt og leder forebyggende arbeid i tillegg til etterretningsarbeidet i Harstad.

Han sier at det noe er mer enn nok sykler å levere ut. Senere på høsten selges syklene hvor eier ikke har meldt seg.

– Enn så lenge er det mulig å komme ned til oss for å hente sin sykkel. Helst skal man ha rammenummer, men en god beskrivelse kan også gi folk syklene sine tilbake.

– Litt rart

Noen av syklene er nok under ett år gamle og ser veldig bra ut.

– Det er litt rart at folk ikke har meldt sine sykler stjålet, eller tar kontakt med oss, sier Bergan.

Det er stort sett sykler som havner hos politiet i kategorien framkomstmiddel. Skateboard, spark og sparkesykkel er det dårlig med.

– Men jeg så én sparkesykkel da jeg var nede for å ta bilde, sier Bergan.

TIPS: Slik stopper du sykkeltyven

Tall fra Finans Norge viser at hele 129 millioner kroner ble betalt ut fra norske forsikringsselskap etter sykkeltyveri i 2021. Det er ny rekord.

  • Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ eller lignende
  • Registrer sykkelen i sykkelregisteret
  • Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.Ikke la sykkelen stå ute om natten.Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.Ta meg deg setet og andre løse deler.Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
  • FG-godkjente låser og låsutstyr tilfredsstiller forsikringsselskapenes krav til sikkerhet etter nøye testing av fagpersoner. En FG-godkjent lås med eventuelt tilhørende utstyr betyr at komponentene har gjennomgått og bestått testene og kravene som forsikringsselskapene stiller.