Gå til sidens hovedinnhold

Takk, Bakgården, for at dere klarer det ingen andre får til i Nord-Norge

Hvis du lurer på hvorfor Harstads folketall øker mest i Nord-Norge, så kom kanskje et av svarene i går kveld

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en kveld og for en stemning, da vinden og Bakgården kjempet om å blåse oss av banen. Det føltes først rart å stå tettpakket i kø for å slippe inn på festivalområdet, men angsten for korona og andre mennesker måtte vike for frykten for å blåse på havet da været plutselig slo om.

Vind og guffen temperatur, dandert med litt regn, ble etter hvert bare et lite irritasjonsmoment. Men først måtte vi lære å være på utendørs sitte-festival. Nøkkelen viser seg å være: Ikke sitte, men stå og danse.

Omtrent 2.000 mennesker ble servert en musikalsk fest-kveld av ypperste merke fra nordnorske legender. Midt i en pandemi.

Hvis du tenker at det er lenge siden du har hørt om store konserter i landsdelen – eller Norge for den saks skyld – så har du helt rett.

I 2021 er Bakgården unik i Nord-Norge, akkurat som Festspillene i Nord-Norge og Arctic Race of Norway. I vår landsdel har disse arrangementene ingen motstykker, men også i resten av landet skal du lete lenge for å finne byer som tar på seg oppdrag av denne størrelsen.

Når vi denne uken fikk vite at Harstad har økt sitt folketall mest i Nord-Norge, så har det mange forklaringer. At krefter i kommunen evner å gjennomføre store prosjekter – tross motstand – er nok en av dem.

Alt var ikke perfekt på Bakgården torsdag, men det skulle bare mangle. Koronaen har gjort at festivalen måtte finne opp kruttet på nytt – samtidig som de var 50-60 frivillige i manko. Men herrejemini for en stemning det ble. Etter en rolig start med fantastiske Kari Bremnes tok det helt av da Tungtvann kom på scenen og fortalte at ja - det er lov å stå ved bordene!

Undertegnede var nok ikke den eneste som hadde ventet på tillatelse, for plutselig reiste godt over halvparten av publikummerne seg.

Les også

Fantastisk folkeliv på Bakgårdens første dag!

Og for en konsert! Det er ikke ofte du ser så mye glede både på og av scenen i Harstad. Folk jublet, sang med og sverget på at de skal ha varmere klær neste gang de skal på Bakgården.

Halvdan Sivertsen avrundet kvelden som bare han kan - på en festival som bare Harstad kan.

Les også

Helene syklet hjem fra jobb da hun kolliderte med bommen i Harstadbotn: – Smertene var umenneskelige