Anne-Marith Rasmussen, leder for 8. mars-komiteen i Harstad, hadde sammen med resten av komiteen planlagt en kjempefeiring av kvinnedagen. Men som mye annet har pandemien satt en stopper for det.

– I år hadde vi tenkt til å ha et digitalt festmøte på UiT campus Harstad, for vi skjønte fort at det ville bli risikabelt å satse på en fysisk samling. Men til og med det har vi måtte avlyse siden vi fikk dette voldsomme utbruddet i Harstad, forteller Rasmussen.

Komiteen hadde tenkt å ha en sofa-samtale med blant annet Margunn Haugenes i Medkila IL og professor Åse Strandbu ved Idrettshøyskolen. For i år skulle temaet være kvinner og idrett.

– Jeg tror den sofa-samtalen hadde blitt veldig kul og den kommer vi til å arrangere så fort vi har mulighet til det. Men det kunne ikke la seg gjøre.

Men dagen vil ikke bli forbigått i stillhet likevel. Det vil komme hilsener fra ordfører Kari-Anne Opsal, viserektor ved UiT Bård Borch Michalsen, internasjonal appell og skeiv appell.

– En dag som er viktig for feminister av alle kjønn

Selv har Anne-Marith feiret kvinnedagen siden starten av 90-tallet. Da var hun student og hadde tatt på seg kjønnsbrillene, som hun selv kaller det.

– Vi har ulike forventninger til kjønn og hvor utrolig massivt det er. Både for enkeltpersoner, men også hvordan det er vevd inn i systemet når det gjelder lønn, yrkesvalg, og hvordan man kan være.

Noe hun har blitt opptatt av de siste årene er hvordan det er å være en feminin mann eller gutt.

– Jeg tror noe av det aller verste man kan være er å være en gutt som er femi. Det sier noe om at kjønn er noe som skaper problemer for oss. Så for meg er 8. mars en dag der man feirer de seirene man har oppnådd og kampene man har kjempet. Men så er det også en kamp der man heier på alle som kjemper for likestilling, rettigheter og som bryter med kjønnsroller og kjønnsnormer, forteller Rasmussen og legger til:

– Den heter jo kvinnedagen, og det er særlig kvinner som eier den dagen, men for meg er det også en dag som er viktig for feminister av alle kjønn. Altså alle som er opptatt av å kjempe mot urettferdigheten i kjønnsmaktsystemet.

Ungdommen utfordrer de gamle

Noe Anne-Marith opplever som positivt er at det er stor iver etter å bidra til 8. mars i Harstad. Egentlig skulle Kulturskolen, elever fra Heggen videregående skole, og folkehøgskolen bidra med kulturelle innslag.

– Men vi håper de kan være med neste år sånn at vi får en kjempefeiring da. Jeg vil bare si hjertelig takk for at de ville være med.

På begynnelsen av 90-taller var det ikke nødvendigvis slikt.

– Da jeg ble feminist så var det ikke så mange av oss på den alderen som tenkte at det var så relevant. Det har blitt sånn at man både kan se på dette med likelønn, som er utrolig provoserende at man ikke kommer noen vei med, og dette med kjønnsnormer som jeg er veldig opptatt av. Hvor farlig det er for gutter å ikke være maskuline nok. Og at det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder fortsatt er «jævla homo».

Derfor synes Rasmussen det er veldig gledelig å se at ungdommen engasjerer seg i likestillingskampen.

– Vi ser at mange unge folk engasjerer seg, og er mye kulere enn oss gamle. De utfordrer oss på vår forståelse av kjønn med inndeling av kvinne og mann og sier «det er ikke bare kvinne og mann. Det er flere kjønn.». Så jeg tenker at det også skjer mye kult og at ting går fremover. Men samtidig står den ganske på stedet hvil og er kjip til tider.

Les også

Tina fra Bjarkøy styrer 280 meter lange tankskip: – Hjemme må jeg spørre to ganger om å få låne familiens 14-foting

Les også

Julie jobber for de ressurssvake: – Det er terapi for hva jeg selv har opplevd

Les også

Anne Britt byttet ut fly med båter: – Harstad har alt

Les også

Dragkamp med mannen førte Ellen til Harstad. Nå er hun i politiker-toppen