Harstads politikere skal torsdag ta stilling til om kommunen vil stille seg bak regjeringens plan om å utrede gruvedrift i havet. Det antas at mineraler for store verdier ligger dypt under vann, men næringen er ny og uprøvd.
Et argument for utvinning er det grønne skiftet som krever store mengder mineraler. De brukes i alt fra solcellepaneler til vindturbiner, batterier, telefoner og datamaskiner, men tilgangen er begrenset.
Ordfører Kari-Anne Opsal er positiv til prosjektet og vil at Harstad skal støtte videre utredning av næringen.
– Hvis vi mener noe med å skape lokale ringvirkninger av ressursene som tilhører regionen må vi melde oss på nå.

Håp og frykt for gruvedrift utenfor Harstad: – Må melde oss på nå
Tirsdag arrangerte Harstad Natur og Ungdom et eget foredrag med politisk rådgiver Therese Hugstmyr Woie i Naturvernforbundet på UiT. Hun er også tidligere leder av Natur og ungdom sentralt.
Hun snakket om akkurat slik gruvedrift i havet, konsekvensene det kan få og hvor lite vi egentlig vet om næringa.
I forkant av foredraget uttalte leder Jesper Stattin for Harstad natur og ungdom at de hadde invitert alle byens politikere til foredraget.
Ønsker midlertidig forbud
Hugstmyr Woie advarte mot å bli med på nyvinningen uten å ha full oversikt over konsekvensene.
– Om man leser studier fra hele verden er de enige om at det ikke er forsvarlig å gå så fort fram som Norge gjør nå. Havet består av en rekke helt spesielle økosystemer vi ikke vet hvordan vil reagere på slik utvinning.
Natur og ungdom krever et midlertidig forbud inntil det er bevist at gruvedrift på havbunnen er miljømessig forsvarlig.
– De områdene som er mest interessante for mineralnæringen er ofte de områdene hvor det finnes natur som ikke finnes andre steder på planeten. Gruvedrift på havbunnen vil knuse opp havbunnen, ødelegge habitatene til mange arter og slippe ut lagret karbon.