Søndag tok Thor Igeland seg en tur på fjellet, som han ofte har gjort de siste ukene i godværet.

Men synet som møtte han i Koven, rett nedfor Fagerlihytta, var av det sjeldne slaget.

– Det hang noe som lignet på et tauverk, en lang snor, på en av reinene. I tillegg var det noe som lignet på en gjerdestikke på hodet. Det er jo et område for rein, en inngjerding på Sollifjellet. Jeg vet ikke om det stammer derfra, sier Thor, som filmet dyrene.

Virket frisk

Likevel så det ikke som reinen var nevneverdig plaget av utstyret.

– Nei, han gikk og spiste. Han så frisk ut og var i en flokk på 10-12 dyr. Det er ikke så lenge siden det har skjedd, kanskje, at han viklet seg inn i dette.

Thor kan ellers melde om heftig aktivitet i fjellheimen. Reinen er i brunst, og da gjelder det å ikke komme for nært.

– Hehe. Nei det er bare å komme seg unna dersom du ser en rein som er på vei mot målet sitt. Da er han kun opptatt av én ting, sier Thor Igeland.

Saken fortsetter under bildet

– Er et strømgjerde

Reineier Anders Solbakken Huva i Kongsvik sier han har fått melding om reinen. De har lett etter den i flere dager, og har den nå under oppsikt slik at de kan få hjulpet den.

– Den har et strømgjerde fast i hodepartiet. Det er et kjempeproblem at reinen kan gå seg fast i strømgjerder rundt jordene. Vi mister i gjennomsnitt rundt fem til ti rein i året av denne grunn, sier han.

Huva vil ikke å si så mye om det kan finnes andre løsninger for bøndene enn strømgjerder.

– Men lettvinte løsninger for dem er ikke lettvint for oss. Det kan være en lidelse for reinen å gå rundt med dette på seg. I verste fall fører det til døden. Spesielt ille er det dersom to okser med horn stanger og slåss. Det kan ende med at de surrer seg fast i hverandre, sier reineieren.

Han sier slåssingen gjerne oppstår nå på høsten under paringstiden, hvor hannene skal vise seg frem i brunsttiden.