Gå til sidens hovedinnhold

Tid for solskjerming!

ANNONSØRINNHOLD: Sola har vendt tilbake her i nord og lyser opp hjemmene våre. Da er det ingenting som er bedre enn å nyte en kopp nykvernet kaffe i behagelig romtemperatur og lunt lys. Solskjerming er med på å bidra til et godt inneklima. Vi har tatt en prat med Facta Service AS om hva man bør tenke på ved valg av solskjerming.

ANNONSØRINNHOLD:
Arbeidsdagen har akkurat startet hos Facta Service på Seljestad, som har vært en kjent Harstad-bedrift siden de startet med salg og reparasjoner av kontorutstyr i 1989. Med bakgrunn fra elektronikk fikk daglig leder Hugo Pettersen arbeid hos Facta Service AS som tekniker da han kom til Harstad i 1992. I 2001 kjøpte han firmaet, og har drevet dette med sine ansatte siden da.

– Vi har spesialisert oss på utvendig solskjerming siden midten av 90-tallet og har opparbeidet oss solid kunnskap og erfaring innen faget. Rundt år 2000 kom det nye regler om inneklima i offentlige bygg, som førte til krav om solskjerming på blant annet skolene i området. Siden har vi levert mange store og små prosjekter som blant annet nye Harstad skole, Lødingen skole og sykehjem på Andøya, sier Pettersen.

Stort nedslagsfelt

Nå er kaffen klar og de første kundene har allerede kommet inn døren, hvor Linda Elisabeth Abelsen sitter klar til å ønske nye og trofaste kunder velkommen.

– Det er en trygghet i å handle lokalt, da kan man jo bare komme innom hvis det er noe man lurer på eller om man vil se på hvilke designmuligheter som finnes. Vi tar mål og befaring hos private og bedrifter i hele Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen, sier Abelsen.

Saken fortsetter under bildet

Innvendig eller utvendig solskjerming

Mange nye hus har store vindusflater som slipper inn mye lys. Dessverre slipper de også inn varmen når sola står rett på fra februar til november. Det kan føre til ubehagelig høy innetemperatur, solblekede gulv og møbler, samt sjenerende lys på TV og pc skjermer.

– Innvendig solskjerming beskytter mot innsyn, men stopper svært lite av varmen som allerede har kommet gjennom glasset. Det verste man kan gjøre er å ha sorte, tette persienner innvendig på store glassflater. Da stenges varmen inne mellom glasset og persiennen, og det kan få fatale konsekvenser for vinduet. Luft og varme må få sirkulere, for eksempel ved bruk av lameller. Men selv den beste innvendige solskjermingen vil i beste fall kunne ta inntil 40% av varmen, så det vi anbefaler er å stoppe varmen før den i det hele tatt kommer inn i huset: nemlig med utvendig solskjerming, sier Pettersen.

Screens er husets solbriller

Hvis man er ute en solrik dag er det godt å få på seg et par solbriller. Den samme effekten får du ved montering av screens på huset, ved at lyset i rommet blir mer behagelig. Screens stopper innsyn samtidig som du kan nyte utsikten i et behagelig inneklima. Hele 80-95% av varmen stoppes av screens, alt etter hvilken tetthet du velger.

– Vi benytter hovedsakelig norske leverandører på utvendig solskjerming, som Tundra Sol og Norsol. De leverer god kvalitet for norske forhold, samtidig som de er konkurransedyktige. Med Zip-systemet holdes screen i et spor som gjør at den tåler vindstyrke på inntil 20 meter i sekundet, sier Pettersen.

Saken fortsetter under bildet

Hva med persienner?

Når det gjelder valget mellom persienner eller screens, avhenger dette av hvilket behov man har. Ønsker man å stoppe varme, men samtidig beholde utsyn, vil screens være et perfekt valg. Dette er også det mest solgte produktet av utvendig solavskjerming i dag.

Har man problemer med lys direkte inn på TV-skjermen, vil persienner kunne regulere lyset mer effektivt. Det beste er å ta kontakt for en befaring for å se på hva som blir den beste løsningen for deg.

– Vi stiller spørsmål for å hjelpe deg å finne den beste løsningen. Vil du ha mindre innsyn? Er det behov for å dempe varme? Hvilket design passer til huset? På befaring har vi med en basic kolleksjon, men ønsker gjerne kundene innom butikken på Seljestad for å se hele sortimentet, sier Pettersen.

Forleng utesesongen

Vindu-og fasademarkiser er utvendig solavskjerming som lager skygge for vinduene, men disse er ikke så mye brukt i dag. Mer populært er det med terrassemarkiser, gjerne i kombinasjon med infrarød varme som vil forlenge utesesongen på terrassen din. Med infrarød varmeteknologi brukes ikke energi på å varme opp luften ute, men heller på å varme opp flaten den treffer. Facta service har nå startet med å forhandle proffe infrarøde terrasse-varmere.

Gode mål for din trygghet

Hos Facta Service får du utvendig solskjerming av beste kvalitet, raskt levert og montert. Det er en trygghet i å handle lokalt dersom det skulle være spørsmål, justeringer eller reparasjoner. Mange eldre hus fra 80-90 tallet kan ha solavskjerming som fortsatt fungerer. Da kan det være nok å bytte enkelte deler for å forlenge varigheten til man eventuelt ønsker å investere i noe nytt.

Dette er en del av den rådgivningen vi gir. På persienner må gjerne trådene byttes ut etter mange års bruk. Dette kan vi ordne på stedet eller ta de inn til oss for full service. Det er en trygghet å bare kunne komme innom hvis det skulle være noe. Vi har lang erfaring i faget og du kan være sikker på at vi vil finne den beste løsningen for deg.