Kjære Marte og alle dere andre som gruer dere til til en livmorhalsprøve.

At det ikke frister å ligge å skreve for en fremmed person mens man lurer på om man ser normal ut, lukter eller skal ha på sokker, skjønner vi alle. Hva så mange ikke vet er at alternativet er så mye verre. Hvis man har celleforandringer og det fører til kreft så kan det skje at du må ligge i den stolen ganske mange ganger i året fremover, og da er sokkevalget det som du tenker minst på. Jeg selv har talt 70 de siste fire årene før jeg gikk ut av tellinga. Det kan hende du mister jobben din fordi du har så mange senskader etter cellegiften, stråling og operasjoner.

Det kan hende du mister venner og familie fordi du ikke orker å være sosial, eller klarer følge opp barna dine på grunn av fatigue, smerter i kroppen og alt det andre av senskader man kan få. Det kan hende at du aldri orker mer å ha sex da underlivet ditt er så forandret at du faktisk ikke tør, og tør du så er det ikke sikkert du har overskudd, på grunn av fatigue.

Det kan hende du må gå med støttestrømper resten av livet på grunn av lymfødem og ha smerter i føttene hver gang du går på grunn av nevropati. Det kan hende at når du er på ditt dårligste så må du ta en kamp med NAV eller Pasientreiser for at du ikke skal ende i et økonomisk uføre. Det kan hende at du aldri får sjansen til å få egne barn da du blir steril etter behandlingen.

Les også

Celleprøven reddet Ines liv: – Det er så inderlig mye verre å få kreft

Rundt 1700 kvinner får hvert år en gynekologisk kreftdiagnose, ca. 350 av disse er livmorhalskreft. Dette er ikke inkludert de 2500-3000 som vært år har så store celleforandringer at de må konisere, det vil si skjære bort en bit av livmorhalsen.

Hadde alle kvinner mellom 25 og 70 fulgt livmorhalsprogrammet hadde vi kanskje vært nede i 14 tilfeller. Det er de 25% som ikke blir oppdaget celleforandringer på, men som først oppdages når det er utviklet kreft.

Så til deg som gruer deg til 10 minutter i en gynstol, har du vurdert hva som kan skje hvis du ikke gjør det?

På vegne av oss i Gynkreftforeningen så vil jeg takke alle de kvinnene som står frem med sine historier, på bekostning av seg selv, viser sin sårbarhet og tar en for laget. Takk til Marte som filmet denne seansen, takk til Ine som fortalte sin historie, og takk til deg som følger Livmorhalsprogrammet.