Når et dyr blir skadet i trafikken og stikker til skogs, er Per-Harald Simonsen en av de som blir kontaktet for å spore opp det skadde dyret. Hunden hans, Sara (6) er godkjent ettersøkshund, og til helga deltar hun i NM i blodspor. Siden matfar Per-Harald er arrangør og dommer, får han ikke lov til å delta.

– Blodspor er en veldig spennende og mentalt krevende sport for hundene. Selv om man beveger seg sakte gjennom skogen, blir hundene utslitt av de mange inntrykkene de får gjennom øvelsen.

Konkurransen går ut på at hundene må følge et 1.000 meter langt blodspor. Kun tre desiliter blod blir brukt til hver løype. Det blir også lagt ut «hinder» for hundene, som strekninger uten blod, eller et område som skal forestille at dyret har lagt seg ned, for deretter bevege seg i en helt annen retning.

– For å gjøre det hele enda vanskeligere må blodsporene være minst tolv timer gamle. Det spiller ingen rolle om det har regnet eller vært strålende sol. De mest optimale forholdene er om det er overskyet og kaldt, men om vi får fint vær eller regn, er det bare med på å gjøre konkurransen enda mer krevende og spennende.

Konkurransen krever et stort område

Det krever store områder når man skal arrangere NM i Blodspor. Kommer løypene for tett innpå hverandre, kan de beste hundene få ferten av en annen hunds løype. Derfor er det rundt 300 til 500 meter mellom hver løype.

– Mesterskapet har vi lagt til området mellom Brattebergan og Trøsemarka. Det vil bli lagt opp 18 spor, et til hver av deltagerne, og et par reservespor. Til søndag blir det lagt opp ti spor til finalistene.

Hundene skal bevege seg langs løypa i et jevnt tempo. Ikke for raskt, men heller ikke for sakte. Beveger de seg mer enn 50 meter ut av løypa blir de diskvalifisert. Dommere gir poeng ut i fra hundens prestasjoner, og den med høyest poengsum vinner.

– Grunnen til at hundene ikke skal løpe gjennom løypa, er for å holde det mest mulig likt et reelt oppdrag. Da er hundene nødt til å opptre stille og rolig, for at vi skal komme oss tett innpå dyret. Vi skal kunne observere dyret, uten å skremme det.

Ønsker flere påmeldte

Til årets NM er det 18 påmeldte, og Per-Harald Simonsen forteller han skulle ønske det var flere deltakere.

– Vanligvis pleier det å ligge på rundt 40 deltakere, men koronaen er nok med på at det er et noe mindre mesterskap i år. Mange av utøverne kommer også sørfra, og av en eller annen merkelig grunn er det lengre å reise nordover, enn det er å reise sørover.

Alle hunderaser er velkommen til å delta i NM, så fremst de er premiert i eliteklassen i blodspor etter siste års NM.

– Alle hunder kan trenes opp til å følge blodspor. Det viktigste er at hunden selv har lyst. I årets mesterskap er det fem labradorer som deltar, men vi har også dachshunder, tollere og spaniel. Jeg har til og med vært på stevner hvor en greyhound har deltatt.

Ingen penger å tjene på billettsalg

Sporten er ikke spesielt publikumsvennlig siden den foregår langt til skogs.

– Siden det ikke er noe penger å tjene på billettsalg, er vi avhengige av sponsorer for å kunne arrangere et slikt stevne. Harstad kommune har vært behjelpelig med midler, og ellers har vi siktet høyt for å skaffe premier, noe som har lønt seg, så det blir fine premier til de som vinner.

Siden det er mentalt krevende for hundene, trener Per-Harald bare en gang i uken med hundene sine.

– Med så mye matblod jeg har kjøpt på Coop’en på Evenskjer, er jeg overrasket over at jeg ikke har begynt å få kuponger på varen. Jeg har egne seler som hundene bruker når vi skal drive med søk, og hundene blir helt ville hver gang jeg finner de frem. De elsker å drive med sporing.

Per-Harald begynte med søk i 2003, men det var først da han fikk Sara at det virkelig ballet på seg. Hunden har vunnet en rekke førstepremier, og har to norske og et svensk viltsporchampionat. Nå håper Per-Harald at Saras valp, Chucky (10mnd), vil gå i samme fotspor som mora.

– Jeg startet treningen med det samme snøen forsvant, og så langt ser det ut som han har den samme gleden av å drive med blodspor som mora. Mellompuddelen vår, Nemi (9), er også veldig glad i blodspor, men hun liker ikke å konkurrere. I starten av prøven kjenner hun nervøsiteten min, og da skjærer det seg.

Mer enn bare en sport

For Per-Harald er dette ikke bare en sport. For han er dyrevelferd en viktig motivator for å gjøre det bra.

– Det hender ofte at dyr blir skadet og da er det opp til oss som driver med ettersøk å finne dyrene. Om det tar oss et par timer eller flere dager, så skal vi finne det, og sørge for at det slipper å lide.

– Har man først begynt å trene blodspor, er det lett å videreføre det til å finne andre ting også. På ferie har jeg gått søk ved hjelp av et spor av saft, og når soppsesongen er i gang, er det alltid kjekt å ha en firbent hjelper til å finne kantareller.