Frp-politiker Charlotte Espejord fikk middagen i vrangstrupen da hun onsdag fikk høre at det så langt har vært 82 kanselleringer på sambandet Lødingen-Bognes i juli.

Dagen etter nærmer tallet seg stadig nærmere 100. Nå henvender hun seg til sine partifeller på Stortinget med klar beskjed:

– Dette er uakseptabelt.

Gikk gjennom vennelista

Espejord, som til daglig er kommunestyrerepresentant og grafiker, gikk gjennom vennelista og sendte skarp beskjed til stortingsrepresentantene hun er venner med på sosiale medier.

– To av dem har allerede sagt at dette er uholdbart.

Det er ikke bare Lødingen-Bognes som har problemer. Til sammen er det rundt 200 kanselleringer bare i juli på fergene i regionen.

Onsdag meldte NRK at det mellom Bognes – Skarberget i juli har vært 34 innstilte avganger. Og på Drag – Kjøpsvik er tallet enda høyere. 69 avganger har blitt innstilt. På alle sambandene er det mannskapsmangel som får skylda for problemene.

Viktigst i hele Norge

Bognes – Lødingen er landsdelens mest trafikkerte samband.

– Det er utrolig viktig, kanskje det viktigste i hele landet. Landsdelen deles i to når det er problemer, og jeg vil sammenligne situasjonen med det som skjedde da E6 på Badderen ble stengt etter brukollapsen tidligere i år.

Espejord har registrert at mannskapsmangel er årsaken, men vil ikke slå seg til ro med forklaringen.

– Noe må gjøres, enten det er å skaffe mer penger eller andre tiltak.

Espejords mann har familie på Helgeland og tar ofte ferga fra Lødingen, men i år dro de på ferie nordover.

– Dette påvirker alle, ikke minst yrkessjåførene som gjerne kjører av sted 12 timer før de kommer til fergeleiet. Kanselleringene gjør det umulig å planlegge arbeidsuka. Nå må Stortinget kjenne sin besøkelsestid.