Gå til sidens hovedinnhold

Tour de France-stjerner til Arctic Race: – Et av verdens sterkeste sykkellag

I august returnerer endelig Arctic Race of Norway til Nord-Norge. Når den åttende utgaven av Arctic Race of Norway starter i Tromsø 5. august stiller et knallsterkt felt med 18 lag.

Elleve av disse lagene stiller til start i Tour de France.

– Vi er stolt over at så mange topplag velger å komme til Nord-Norge. Det viser at Arctic Race of Norway er et attraktivt løp som holder høyt nivå, sier daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway.

Også Arctic Race of Norway-ambassadør Thor Hushovd, mener at årets utgave er en av de sterkeste noensinne.

– Publikum kan spesielt merke seg at Bora-Hansgrohe stiller til start. Dette er et av verdens sterkeste sykkellag, med blant andre tredobbelt verdensmester Peter Sagan i troppen.

Starter i Tromsø

Tromsø har to ganger tidligere vært vertsby for avslutningsetappen, men det er første gang selve startskuddet for sykkelrittet går i den arktiske hovedstaden. Både start og målgang på den første etappen blir i Tromsø.

Andre etappe starter i Nordkjosbotn. Tettstedet innerst i Balsfjorden får dermed sin debut som vertskap for Arctic Race og Norway. For første gang krysser sykkelrittet en landegrense, når andre etappe ender opp 12 kilometer inn i Finland, i Kilpisjärvi.

Arctic Race-ambassadør Thor Hushovd tror publikum kan få se noen spennende spurtoppgjør på de to første etappene.

– De to første etappene er godt tilpasset sprinterne, så her blir det garantert fart inn til mål. De to neste etappene er nok mer tilpasset de beste klatrerne, og jeg forventer at ledertrøya kommer til å skifte eier her, slik vi så det i 2019, sier Hushovd.

Senja rundt

Etter at de to første etappene er gjennomført vil de som kjenner Arctic Race og Norway nikke gjenkjennende til elementer i de to siste etappene.

– Traseen på 184,5 km mellom Finnsnes og Målselv vil være den samme som i 2015, med unntak av at løypa rundt Senja vil gå i motsatt retning, sier Dybdal.

Den tredje etappen, som også kalles dronningetappen, vil i 2021-utgaven inneholde fem klassifiserte stigninger, inkludert de siste 3,7 km opp mot målgang i skianlegget i Målselv,med 7,8% stigning i gjennomsnitt.

Tøff avslutning

Gratangen får også sin debut som vertskap i år. Thor Hushovd tror at fjerde etappe, som er en 161 km lang trasé mellom Gratangen og Harstad 8. august, kommer til å bli en hard prøvelse for slitne bein.

– Den første delen av avslutningsfasen vil ta rytterne langs kysten før de må gjennom tre tøffe klatrekonkurranser. Rittet avsluttes i en 8,5 kilometer lange sløyfe i Harstad, og jeg tror ikke vi kan kåre en vinner før de beste har passert målstreken i Harstad, sier Hushovd.

Slik det var i 2019 da kasakhstaneren Aleksej Lutsenko (Astana) slo den franske mesteren Warren Barguil (Arkéa–Samsic) med ett fattig sekund sammenlagt.

To norske lag deltar

Team Coop og Uno-X Pro Cycling Team er de to norske lagene som deltar. Selv om Uno X har deltatt seks ganger før, er dette deres debut som pro-lag.

– Det blir spennende å se hvordan de norske lagene vil hevde seg på hjemmebane mot topp internasjonal motstand, avslutter Hushovd.

Her er de 18 lagene som deltar i årets Arctic Race of Norway

World Teams

AG2R Citroën Team

Astana-Premier Tech

Bora-Hansgrohe

Cofidis

Intermarché-Wanty-Gobert

Israel Start-Up Nation

Team Qhubeka Assos

Continental Pro-lag

Alpecin-Fenix

B&B Hotels P/B KTM

BingoalPauwelsSauce WB

Burgos-BH

Delko

Euskaltel-Euskadi

Team Arkea-Samsic

Team TotalÉnergies

Sport VlaanderenBaloise

Uno-X Pro Cycling Team

Norsk Continental-lag

Team Coop