Fredag er det ett år siden Russlands invasjon av Ukraina. Gjennom 2022 tok Harstad imot 200 flyktninger – mange av de fra det krigsramma landet.

I 2023 har kommunen takket ja til å bosette 210 flyktninger, som er det høyeste antallet noensinne. Harstad er den kommunen i Troms og Finnmark (nest etter Tromsø) som bosetter flest flyktninger og har flest deltakere i introduksjonsordningen.

Rett etter krigen brøt ut måtte Vage Torosyan og Stanislava Krestu flykte fra havnebyen Odesa i Ukraina. De har to små barn og var ikke trygge i sitt eget hjem. I mars 2022 kom de til Norge og Harstad.

– Vi sto og så på alle de russiske skipene komme inn mot byen, forteller Stanislava.

Nesten ett år etterpå er også begge mødrene til Vaga og Stanislava på plass i Harstad.

– Jeg kom i august. Da hadde vi ikke sett hverandre på over seks måneder, sier Olena Kretsu, moren til Stanislava.

Måtte forlate alt

Torsdag møtte familien arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på voksenopplæringa i Harstad. Der delte de sine erfaringer som ny i nord.

– I Ukraina drev vi en kafé sammen. Jeg var kokk og Vaga var sjefen. I tillegg drev jeg en beautysalong. Barna drev med judo og dans, sier Stanislava.

– Vi måtte forlate alt da vi flyktet. Det er verst for barna. Det er de som lider det største tapet. Derfor har det vært godt å bli tatt så godt imot i Harstad

Enhetsleder for integrering Maria Bøgeberg i Harstad kommune sier at det nå kommer stadig flere av besteforeldregenerasjonen til Norge.

– Først kom de yngste og de med små barn. Nå kommer også foreldrene deres igjen. Det er fint å kunne gjenforene hele familier på denne måten.

Mye godhet

Etter familien kom til Harstad har de voksne innlemmet i introduksjonsordningen, og er nå også ute i jobbpraksis. Stanislava på hotell og Vaga hos malersentralen. Barna går i barnehage og på skole.

Også bestemor Olena har startet på voksenopplæringa. Hun deltar på tilpasset norskopplæring for ukrainere over 55 år som ikke deltar i introduksjonsordningen.

Hele familien føler seg godt tatt imot i byen.

– Vi opplever mye godhet og hjelpsomme personer. I tillegg til gode naboer og arbeidsgivere er det mange som ønsker oss godt.

Å lære seg norsk har vært godt, men samtidig krevende for ukrainerne.

– Det eneste problemet er at vi lærer bokmål, men dere snakker jo alle harstadværing. Nå er planen at barna skal få begynne med fritidsaktiviteter snart også, sier Stanislava.