Trine var på Verftet: – Hetsen kan gjøre at folk ikke ønsker å teste seg

TOK TIL FACEBOOK: Trine Johansen fra Harstad valgte å uttrykke sin misnøye med det hun mener er hets i kommentarfeltene etter at det nye smitteutbruddet i Harstad ble kjent. Foto: Privat Foto: Privat
Kommentarfeltet på Facebook fikk Trine Johansen til å dele sine egne tanker om koronautbruddet i Harstad.
Vanligvis er ikke Trine Johansen fra Harstad en person som deler sine meninger på Facebook. Men onsdag så hun ingen annen utvei.
«Voksne folk skriver ting, mener ting og er ordentlig hæslig over nett. At et utbrudd har skjedd, er det ingen tvil om. Men jeg synes folk skal tenke seg litt om, før dem kommer med stygge kommentarer og meninger. Vi alle har et ansvar, vi alle tar en sjanse. Hver eneste gang vi går ut. Hver eneste gang vi opphold oss plasser hvor det er andre mennesker til stede. Vi tar ALLE en sjanse», skriver Trine i innlegget som er delt på hennes private Facebook-profil.
Begeret fullt
– Det som fikk begeret til å renne over i dag var at jeg kjenner flere som har testet positivt for covid-19. Å se kommentarfeltene på Facebook gjorde at jeg følte for å ytre min mening. Jeg synes ikke folk skal hetse og være ufin mot andre. Å kanskje spesielt ikke i en slik sårbar situasjon, hvor man som smittet allerede er redde, engstelige og kanskje kjenner på en viss frykt. Ikke nødvendigvis bare for sykdommen men også for nærkontaktene. Denne hetsen kan jo faktisk gjøre sånn at andre ikke ønsker å teste seg i frykt for hva svaret kan være, og i frykt for å få en masse hets og hat. Føler også det er viktig å få frem at dette ikke er greit, og at folk kanskje med hjelp av mitt innlegg tenker seg litt om før dem kommenterer, sier Johansen til iHarstad.
Saken fortsetter under bildet
Hun føler ikke at kommentarene på sosiale medier er direkte rettet mot henne.
– De er kanskje ikke direkte knyttet til meg som person, men til oss alle som var på musikkbingoen på Verftet 29. desember. De fleste hat-kommentarene og hetsen jeg har lest er under innlegget og artiklene fra Verftet/musikkbingoen.
«Jeg holder avstand, jeg spriter hendene og tar forholdsreglene man er pålagt. Jeg spriter ekstra over handlevogna på butikken og jeg prøver å ta mitt ansvar oppi denna pandemien. Likevel kan man være en av de uheldige som blir smitta. Per nå har jeg bare fått negativ test. Men det er mange som har fått positiv, og fleire blir det nok. Man ska ikke sette dem i dårlig lys eller gi dem pryl. Selv om man har tatt en sjanse, har man ikke gjort noe ulovlig. »
Kunne skjedd hvem som helst
Johansen er utdannet helsepersonell, er selv nærkontakt og sitter i karantene. Men hun tenker mer på dem som nå opplever å få tilsnakk fra flere kanter.
Saken fortsetter under bildet
– Jeg synes alvorlig synd i de stakkars folkene som kanskje har blitt syk, er redd, og allerede har en viss frykt i seg. Om dem da ikke skal måtte lese masse stygge kommentarer også. Skal man slå noen som allerede ligg nede? Nei folkens, skjerpings! Tenk over hvordan du ordlegger deg, tenk over hva du skriver om andre. Tenk over hvordan du selv ville følt deg i en sånn situasjon. Og ja kanskje man ikke skulle dratt på den bingoen, kanskje man ikke sku dratt på kafé eller tatt en av di sjansene. Men skal man slutte å leve?
Videre i innlegget skriver Trine: «Verfte i Harstad har hatt åpent, kommunen og for så vidt nasjonen har latt det være lovlig. At man er på feil plass til feil tid er det jo ingen tvil om, men skal man klandres for det om? Smitteutbrudde har kanskje skjedd på Verftet denne gangen, men man kan like godt bli smitta på rema1000, i bowlinghallen, på kafé osv.»
Positiv tilbakemelding
Trine har stort sett kun fått positive tilbakemeldinger etter at hun la ut innlegget. Folk sier seg stort sett enige og støtter det hun skriver.
– Man er ikke her for å ta en syndebukk. Jeg synes det er viktig at folk forstår at ingen har gjort noe ulovlig. Ingen er kanskje kjempestolte av å ha vært på bingoen akkurat den kvelden. Men regjeringen har valgt å la uteplassene holde åpent med, og da er det jo klart at det er det folk forholder seg til. Man har holdt seg inne og vært flink, men når plasser har åpnet så er det jo for at man i utgangspunktet skal kunne bruke dem. Akkurat som at det sitter masse folk på kafeene rundt om på en lørdag, avslutter Johansen.