– Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Siden mars i fjor har Utenriksdepartementet frarådet reiser til utlandet. I juni i år ble det besluttet å oppheve det globale reiserådet trinnvis, og fra juli ble reiserådet opphevet for EØS/Schengen/UK samt enkelte land og områder på EUs tredjelandsliste. Nordmenn har det siste halvannet året måttet planlegge for å ta både påske- og sommerferier innenlands. Fra og med 1. oktober oppheves også det pandemirelaterte globale reiserådet for resten av verden, og UD går tilbake til å utstede reiseråd for enkeltland ved behov.

LES OGSÅ: Slik blir din nye hverdag: Meterkravet forsvinner, lange netter på byen og fulle konsertsaler

– Vi er fortsatt ikke i en normalsituasjon, men vi er på vei dit. Flere har begynt å reise mer. I en del land vil det fortsatt være vanskelig å være på reise og regler og restriksjoner kan endre seg raskt. Det er mange detaljer og mye informasjon for reisende å sette seg inn i, og vårt mål er at norske borgere på reise skal kunne ta så opplyste valg om egen sikkerhet som mulig, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

I Reiseklar kan norske borgere på reise lett registrere seg for å motta informasjon fra norske myndigheter i en krisesituasjon.

– I forbindelse med krisehåndtering de siste to årene har vi sett hvor avgjørende det er at norske borgere har registrerte sin reise, og hvor viktig det har vært for Utenriksdepartementet å nå ut med direkte informasjon til de norske borgerne som befant seg i de aktuelle landene, sier utenriksministeren.