Fredag holdt professoren foredrag i en fullsatt Panorama-kantine ved UiT i Harstad. Målet var å forklare hvordan Vesten kunne ha forutsett Russland sitt angrep på Ukraina.

Arrangementet var en del av UiTs arbeid med fredsfokus og et kritisk blikk på konflikten.

– De siste årene har vi tolket Russland sin atferd etter våre egne verdier. Da blir det fort feil, sier Borge.

Slik kan Norge bli fremover

Under foredraget forklarte Borge bakteppet for invasjonen. Han utdannet de fremmøtte om forskjellene mellom liberalisme og realisme - noe Borge mener ligger i kjernen av konflikten.

Han mener mange av oss rett og slett ikke klarer å forstå hvordan dette kunne skje. Og det med god grunn.

– Vesten har brukt liberalistiske og optimistiske briller mens vi har sett mot Russland.

Borge gikk også gjennom hvordan han mener fremtiden til Norge kommer til å se ut som følge av krigen. Han tror militær opprusting, mer aggressiv dialog og en tydeligere «hardt-mot-hardt»-tilnærming til Russland ligger i kortene

Se det opplysende foredraget i sin helhet her:

– Vi må være åpen for forskjellene

I bunn og grunn mener Borge at Vesten, og alle vi som bor her, har vært altfor godtroende de siste årene.

– Det er derfor kommer dette som en overraskelse på oss. På meg også, altså. Men tegnene i tiden har vært der lenge, sier han.

– Vi har nok tenkt at Putin har sine sider, men at han til syvende og siste er rasjonell. Men så er han ikke det, etter vår betydning av ordet. Vi har problemer med å forstå Russland og russisk politikk fordi den bygger på et helt annet grunnlag og tankegang enn vår – nemlig realismen. Vi tolker alt etter våre verdier og da ender vi opp med å ta feil.

– Vi må være åpen for forskjellene og se at vi er forskjellige. Vi må også bli flinkere til å tolke ut fra forskjellene og først da klarer vi å forutse slike hendelser, sier han.