Ukraina-krisen har økt kraftig i intensitet, etter at Russland mandag kveld godkjente prorussiske utbryterrepublikker i Øst-Ukraina og sendte tropper inn i nabolandet.

Det har gjort at prisene har skutt opp i et allerede veldig stramt oljemarkedet, og oljeprisen ved lunsjtider tirsdag ligger på 99 dollar fatet, altså like under den magiske grensen på 100 dollar, som vi sist har sett i 2014.

Store konsekvenser

Det får også store konsekvenser for norske oljeprodusenter. Norges største oljeselskap, Equinor, er nå verdt over 900 milliarder kroner på børsen, tre ganger så mye som DNB, børsens nest mest verdifulle selskap.

KRAFTIG OPP: Oljeprisen Brent er på nesten 98 dollar fatet. Det er høyeste pris siden 2014.

KRAFTIG OPP: Oljeprisen Brent er på nesten 98 dollar fatet. Det er høyeste pris siden 2014. Foto: Infront

– Dette er julaften ganger fire for olje- og gassprodusentene. Fordelen deres er at de i utgangspunktet har vært mislikt på grunn av grønn tankegang, og derfor ikke handles til like høye multipler som resten av markedet. Men disse selskapene vil tjene sykt mye penger de neste 6–12 månedene. Equinor for eksempel tjener fire ganger så mye som vanlig på naturgass, så det er ikke rart aksjen stiger i dag, sier Bjarne Schieldrop, energianalytiker i SEB, til DN.

Les også

Borge om Putin, fake news og Cold Response: – Ja, vi skal gjennomføre

Positivt - men negativt

Svein Liknes, sjef i oljeselskapet Okea, understreker til Nettavisen at oppgangen er økonomisk gunstig, selv om han ikke spretter sjampanjen av den grunn.

- Det er klart at dette er veldig positivt for vår bransjen rent økonomisk, men det er drevet av hendelser som vi ikke ha unngått, og vi skal ikke profitere på andres kriser, sier han til Nettavisen.

SURFER PÅ SKYHØY OLJEPRIS: Toppsjef Svein J. Liknes i oljeselskapet Okea venter inntekter verdt cirka en milliard kroner i tredje kvartal som følge va høye olje- og gasspriser. Til sammenlikning var inntektene på 321 millioner kroner i samme periode i fjor.

SKYHØY OLJEPRIS: Toppsjef Svein J. Liknes i oljeselskapet Okea oppleverer gode tider, selv om han helst skulle unngått akkurat denne toppen. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Prisoppgangen påvirker også kronekursen, som styrker seg fra 10,20 til 10,10 kroner for en euro og går fra 9,01 til 8,90 kroner for en dollar.

Han understreker at den siste oljeprisoppgangen kommer på toppen av en oljemarked som allerede mangler olje.

- Vi ser at behovet etter olje og gass er høyt. Det er få energikilder som kan erstatte olje og gass akkurat nå. Prisoppgangen illustrerer den skjørheten i tilbud og etterspørsel etter olje og gass som vi har sett en stund, sier Liknes, som allerede i fjor ventet at prisen på olje skulle over 100 dollar.

Muligheter

Okea er opp fire prosent på børsen tirsdag.

- Vi har tenkt at oljepris over 100 dollar er en en reell mulighet ganske lenge. Når du ser på etterspørselen etter olje og hva som faller bort av olje- og gassproduksjon fremover, så tror jeg ikke fornybar energi klarer å plukke opp det farta slik at de dekker. Det gapet må må kommet et sted fra. Det snakker om at Opec og Russland kan åpne kapasitet, så er det en sannhet med modifikasjoner. I likhet med i Norge, så faller både Russland og Opecs oljeproduksjon når du ikke investerer, sier Liknes