Ungdomsbedriften SportSwap fra Entreprenørskap og Bedriftsutvikling på Heggen Videregående Skole tar på seg heltekappene med et formål om å skape et grønnere miljø i Harstad.

26. november holder gjengen et felles loppemarked i Krafthallen. Brukt sportsutstyr i god stand som ski og skistaver, akebrett og -matter, fotball- jogge- og tursko, blir solgt for en billig penge til de som møter opp.

Her blir det blant annet kiosk, hoppeslott, loddtrekning og boller. Formålet bak bedriften er å skape et bærekraftig byttemiljø i Harstad, der prosjektet er knyttet opp mot FNs bærekraftsmål 11 og 12 - "Bærekraftige byer og samfunn" og "Ansvarlig forbruk og produksjon".

– Når vi samler inn brukt sportsutstyr og selger det videre for en rimeligere pris, hindrer vi at folk skal kjøpe nye ting hele tiden. Dette mener vi er en smart løsning som er både miljøvennlig og gjennomførbar for fremtidige arrangement. Å tenke grønt er nødvendig når man skal danne nye bedrifter, sier Tobias Solvang Knudsen, daglig leder for SportSwap.

Barna vokser fort og ting blir liggende

Det er særlig småbarnsforeldre som har mye liggende, fordi barna vokser så raskt. Dermed blir utstyret liggende i boden uten bruk etter sesongen er over, forteller han.

– Samtidig er det flere som er på utkikk etter utstyr på denne tiden av året. Det kan fort bli kostbart å kjøpe skisko eller skøyter for barn i vekst. Å dra på et slik arrangement er ikke bare miljøvennlig, men også rimelig, sier Halvar Andreas Strand, økonomiansvarlig for ungdomsbedriften.

Han forteller videre at deres gruppe er den første som, istedenfor å utvikle et bestemt produkt, stiller med en tjeneste i dette faget på Heggen. Idémyldringen startet med et helt annerledes utgangspunkt, alt ifra sekkereimer til keramikk, som over tid utviklet seg til et offentlig arrangement.

Ungdommene håper at dette kommer til å gå bra, selv om det tok tid å komme ordentlig i gang, sier Knudsen.

– Vi samarbeidet aktivt på ganske kort varsel og fikk fordelt alle arbeidsoppgavene for å forsterke effektiviteten vår. Nå som alt er på stell, fokuserer vi på å spre ordet til så mange som mulig og samle inn så mye utstyr som vi bare klarer. Vi vet ikke hvor mange det er som kommer, så det er best å være på den sikrere siden.

Praktisk og lærerikt

Andreklassingene fra SportSwap mener Entreprenørskap og Bedriftsutvikling på Heggen er et praktisk og lærerikt fag som gir en innsikt i hvordan det er å starte opp og drive egen bedrift fra bunnen av. Det er sosialt, kreativt og styrker samarbeidet på tvers av klasser. Man blir etterlatt med god erfaring som man får bruk for videre i livet, uansett hvilken rolle man har i bedriften. Stress i enkelte situasjoner er bare en del av prosessen som er lett å håndtere med et godt samarbeid, mener SportSwap.

– Det morsomste er når tingene virkelig går på skinner og man ser fremgangen i prosjektet. Å være i dialog med samtalepartnere og dra på ledersamlinger gir den selvsikkerheten man trenger for å lykkes i samarbeidsgruppen, sier Tobias Solvang Knudsen.

Om alt går etten planen den 26. november tenker SportSwap å holde enda et arrangement i februar.

Alt av utstyr som blir til overs blir donert til Childrens Burn & Wound Care Foundation og Turbua.

Gruppen er fornøyd med mengden sportsutstyr de har klart å samle inn så langt, men er fremdeles på jakt etter mer. Det blir lagt ut annonser på blant annet deres Facebook og Instagram konto, i tillegg til kilkam.no.