(iFinnmark) Han får støtte fra sjefen: – Dette går langt utover det som er akseptabelt, sier UP-sjef i Nord-Norge, Geir Marthinsen.

Det er en video fra ungdomsredaksjon JUŊKÁ i NRK Sápmi som får de to herrene fra UP til å reagere kraftig. Videoen ligger ute på NRK Sápmis nettsider. Videoen er også lagt ut på videodelingsnettstedet YouTube.

I videoen ser vi karakteren «Teddy Bush» i full kamuflasjedress som holder en rutinekontroll. Han stopper biler med stoppskilt, og truer sjåførene med automatgevær. Senere i videoen stopper ikke en sparkesyklist i kontrollen, og «Teddy Bush» hiver geværet opp, og fyrer av en salve etter syklisten.

«Freddy Busk»: Usmakelig med automatvåpen

– Jeg synes det er hårreisende at statskanalen publiserer dette, sier politioverbetjent Freddy Olaussen i Utrykningspolitiets patrulje i Midt-Finnmark til iFinnmark.

Olaussen er fullt klar over at han har fått tilnavnet «Freddy Busk» fordi han stadig «lurer i buskene» som UP langs veiene i Porsanger og omegn. Og at «Teddy Bush» dermed spiller på det navnet.

– Jeg er ikke selvhøytidelig. Og jeg tåler normalt både tilnavnet «Freddy Busk» og å bli parodiert. Men her går det helt utover proporsjonene med bruk av automatvåpen. Det er så fjernt fra det vi holder på med i UP, og så hårreisende og usmakelig med tanke på den situasjonen vi har i verden i dag, sier Olaussen til iFinnmark.

Få ned antallet hardt skadde og drepte

For Olaussen mener UP ikke er overivrige i tjenesten, men gjør en livsviktig jobb:

– For å få ned antallet hardt skadde og drepte, så må man få ned farten. Det er det eneste som hjelper for å begrense det, og da må folk vite at vi er ute. Mange tenker ikke så mye på at det kan være farlig å kjøre fem, ti eller tjue kilometer over fartsgrensa. Men de fartsgrensene vi har, de er der av en grunn.

Dette påpekte Freddy Olaussen overfor iFinnmark i en reportasje vi hadde i sommer da han og makker Vilde Sylliåsen holdt kontroll i 60-sona i Kistrand i Porsanger. En plass der mange har blitt tatt i UP-kontroll.

– Dristig å kjøre forbi der det er politikontroll! Vilde og Freddy stopper travle turister

UP-sjef: Langt utover det akseptable

Også Olaussens sjef reagerer kraftig etter å ha sett videoen på NRK:

– Vi må tåle å bli parodiert, men denne er så langt utenfor virkeligheten som det er mulig å komme. Dette går langt utover det som er akseptabelt, sier UP-sjef i Nord-Norge, Geir Marthinsen, til iFinnmark.

Og fortsetter:

– Jeg tar også fullstendig avstand fra innstillingen til hele seansen med blant annet våpenbruk – og spesielt i disse tider med de hendelsene vi ser verden over.

Blir eksponert

Marthinsen konstaterer at UP-betjenter som opererer i mer «grisgrendte» strøk blir veldig eksponert. Også i media.

– Freddy har vært politimann i mange år, og var godt kjent fra før. Og etter at han ble UP har nok bare blitt enda mer kjent. Og vi i UP har opplevd at UP-betjenter i media har opptrådt på karikaturtegninger og lignende. Men det går jo også en grense for alt. Og denne gangen mener jeg NRK har tråkket godt over denne grensen, understreker UP-sjefen i nord overfor iFinnmark.

Han sier avslutningsvis:

– I små lokalsamfunn blir våre medarbeidere lett synlig og lagt merke til når de jobber for en trafikksikker vei. Jeg vet at enkelte synes vi er streng i håndheving av bestemmelsene i trafikken, men vi gjør det av en grunn. Vi har ingen å miste.

Programredaktøren: Karikert parodi

Programredaktør Carl-Gøran Larsson i NRK Sápmi er ansvarlig for den aktuelle videoen. Han sier aller først til iFinnmark at de er veldig glade for den jobben UP gjør for trafikksikkerheten.

Når det gjelder den konkrete videoen som er laget av ungdomsredaksjonen hans, understreker han at det er en parodi.

– Og i denne sjangeren er bruk av overdrivelse en av de viktigste virkemidlene for regissøren. Dette har ingenting med virkeligheten å gjøre. Dette er karikert og inspirert av tegnefilmer. Det vil man også se tydelig i den animerte delen av skyteepisoden i filmen, forklarer Larsson.

Basert på vandrehistorier

Programredaktøren forteller videre at karakteren «Teddy Bush» er en parodi på vandrehistorier om overivrige tjenestemenn fra både Norge, USA og Indre-Finnmark. Han forteller videre at NRK Sápmis ungdomsredaksjon JUŊKÁ primært lager innhold som er beregnet mest på tenåringsgutter.

– Tenåringene får visuelle inntrykk fra Youtube-videoer, dataspill, videoer på TikTok og andre medieplattformer fra hele verden. Derfor er det gjort regigrep i videoen til Juŋká, som er inspirert av blant annet Youtube-videoer man ser fra USA med politi som er overivrige i tjenesten. Så dette er ikke bare en parodi på UP, men på overivrige tjenestemenn verden over, understreker programredaktøren.

Han sier at navnet «Teddy Bush» på karakteren i filmen ikke bare har lokal koloritt fra Indre-Finnmark, men også har dobbelt bunn og spiller opp mot tidligere president Bush i USA.

Innafor med reaksjoner

– Men hva tenker du om de sterke reaksjonen mot videoen fra UP-hold?

– En del av satire og parodier er jo å vekke reaksjoner. Så da er det helt innafor med de reaksjonene vi har fått her, svarer Larsson.

Og fortsetter:

– Så skjønner jeg at UP-sjefen kanskje ikke syntes videoen er så morsom. Men så er han heller ikke i målgruppen. Ungdomsredaksjon JUŊKÁ lager innslag for tenåringer.

Larsson sier denne redaksjonen tidligere har parodiert kjendiser, og de har parodiert Sámi Grand Prix.

Forsvarer våpenbruk i parodien

– Politimennene reagerer spesifikt på bruken av automatvåpen i dagens situasjon. Tar dere noen selvkritikk på det?

– Det er en helt legitim reaksjon, og om våpen som virkemiddel brukes feil så kan det være uakseptabelt. Men i denne videoen er både bruken og animasjonen så overdrevet at det er nærmest som en tegneserie. Humor med våpen har blitt brukt opp gjennom tidene, som i NRKs populære «Førstegangstjenesten». Der man gjorde en parodi av våpenbruk i militæret. Og situasjonen i dag er at det er veldig synlig at politiet oftere er bevæpnet i Norge enn tidligere. Så jeg klarer ikke å se at det skal være verre i dag å gjøre humor eller film med våpen i, enn det har vært til andre tider, sier programredaktør Carl-Gøran Larsson til iFinnmark.

– Jeg klarer ikke å se noe galt

– Tar dere ingen selvkritikk i «etterpåklokskapens lys», etter at dere ble kjent med den harde kritikken fra UP?

– Etter at iFinnmark tok kontakt om saken, har jeg sett videoen én gang til. Jeg klarer ikke å se noe galt med den. Jeg synes det er en god parodi, som treffer målgruppen. Den er myntet på tenåringer, som daglig får mange sterke inntrykk, avslutter programredaktør Carl-Gøran Larsson i NRK Sápmi.