Gå til sidens hovedinnhold

Verdens miljødag: – Jeg resirkulerer og kildesorterer ennå ikke matsøpla

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Appell fra markeringen av Verdens Miljødag 5. juni: I dag har jeg med meg ungene mine. Wilma på 3 år og Theodor på 6 år. De er framtiden! De er også «koronabarna». De er eksperter på å omstille seg, nettopp fordi vi har lært dem hva som er lov til å gjøre og hva som ikke er lov.

Når jeg kommer i barnehagen for å hente dem, minner Wilma på 3 år meg om håndvasken hver gang kommer inn i. Fordi vi har sagt at det er reglene. Og sånn skal det skal være.

Dette eksemplet er har slått meg som en viktig påminnelse om barnas evne til å lære og mestre helt enkle, men likevel helt utrolig viktige ting.

På samme måte kan ikke alle vi som er samlet her i dag - og alle andre Harstadværinger - gjøre alt, men vi kan gjøre noe!

Jeg skal være ærlig med dere: Jeg resirkulerer og kildesorterer ennå ikke matsøpla. Som Venstre-politiker skammer jeg meg egentlig litt over det. Men jeg skal starte med det - bli flinkere! Vi må være de beste versjonene av oss selv, og sette små eller store mål for hvordan akkurat vi kan påvirke vår familie og samfunnet for øvrig til det bedre.

Det vi gjør - eller ikke gjør - vil våre barn lære, og de vil være framtidens eksperter. Vi skal ha en enorm respekt for barna, for det er de som betaler prisen for våre tidligere feil.

Jeg har vært med på strandrydding flere ganger. Mitt neste mål er å ta ungene med på det. Det handler ikke om mengden vi plukker, men om holdningene vi skaper. Å vise ungene hvordan man kan ta vare på miljøet, og å gjøre det sammen med dem, er noe av det viktigst vi kan gjøre fremover. Ikke bare lærer ungene hva som er viktig, men vi voksne blir selv en del av prosessen med å forandre samfunnet til det bedre.

«Dette angår kanskje ikke meg», tenker mange. «Norge er så lite, se til industrilandene!» Vel, når når Norge er gode, kan vi også stille krav.

Som forbrukere er vi også påvirkere. Spørsmål jeg forsøker å stille meg, er: Tenker du grønt når du handler eller gjør valg, Camilla? Og tør du å stille spørsmål om bedriftens klima- og miljøprofil, Camilla? Jeg oppfordrer alle til å gjøre det en gang i blandt. Hvis ingen stiller krav, får vi heller ingen endring.

Havet; strandrydding; In The Same Boat; det er vårt felles ansvar. Gjør det til en årlig greie. Jeg heier på havet, jeg heier på dere, jeg heier på Theodor og Wilma og jeg heier på at vi alle alltid kan gjøre noe.

Gratulerer med verdens miljødag, alle sammen!

Øyvind og In the Same Boat fant kjøleskap da de ryddet på Ibestad

In the Same Boat brukte nasjonaldagen til å plukke søppel: - Har fjernet rundt fire tonn