Ingeborg Skjervum, avdelingsleder for aktivitetssentrene i Harstad kommune er opptatt av at terskelen til å bruke sentrene skal være så lav som mulig.

Her er det åpent for alle. Men siden senteret i Kanebogen er plassert i samme bygg som et borettslag, tror mange at det er mest forbeholdt beboerne.

Men slik er det ikke.

– Mange kvier seg for å lage mat og spise alene hjemme. Det kan være kjedelig og et ork for noen. Da er folk velkommen hit, hvor de kan kjøpe frokost, lunsj eller middag, sier Geir Magne Jensen, som er kokk på aktivitetssenteret.

Senteret brukes mest av alders- og uførepensjonister, men alle som trenger tilbudet er velkommen, opplyser kommunen.

Meningsfulle dager i et fellesskap

– Her er alle velkommen. Vårt mål er å være et tilbud for alle som ønsker å ha meningsfulle dager i et fellesskap, der de kan møte nye mennesker eller kjente og kjære, sier miljøvertene Liv Ditlefsen Løvseth og Hilde Finjord Jensen.

De sørger for trivsel og aktiviteter gjennom hele uka på senteret.

– Vi ønsker å styrke god helse og livskvalitet i befolkningen. Slik kan vi bidra til at flere bor lenger hjemme i egen bolig og trives med det. Vi skal gi et godt innhold i hverdagen til våre besøkende, et sted å være – og vi har god plass til flere, sier Løvseth.

Mange tilbud

Aktivitetssenteret har en rekke faste programposter man kan delta på i løpet av uka. Det er kulturarrangementer og aktiviteter tilpasset ulike aldre, kjønn, kulturer og interesser.

Her er det tilbud innen trim, stikking, håndarbeid eller maling, og flere til. Det er ofte kulturarrangement gjennom den kulturelle spaserstokken, formiddagstreff, hyggestund, bingo, messer eller tombola. Og de har en egen «husbutikk» med salg av høreapparat-batterier, garn og strikkeutstyr.

– Hvis noen har lyst til å være frivillig hjelper på senteret er vi også glad for det, det å være frivillig er positivt i dobbel betydning, da det er godt at det er bruk for en og samtidig gjør man en liten innsats for andre. Det kan være å hjelpe til på kjøkkenet, eller gå tur med en som ikke selv kommer seg ut, sier Jensen.

Snekkerverksted

En av brukerne er Birger Losvik. Han er svært fornøyd med senteret, men tror ikke at alle kjenner til tilbudene, og dermed ikke kommer innom.

– Blant annet har vi et godt utstyrt snekkerverksted der fire personer kan være samtidig. Her er utstyr og maskiner for det meste, så det er bare å ta kontakt med miljøvertene/ansatte, så får man bruke verkstedet, sier han.

Lag og foreninger kan bruke senterets møterom gratis på dagtid, og mot en liten husleie på kveldstid.

Les også

Bestefar og barnebarn spiller i samme band:– Vi er veldig stolte av hverandre

Samarbeid og velforening

Aktivitetssenteret har en egen velforening som arrangerer aktiviteter i samarbeid med de ansatte, og kommer med innspill til driften av senteret. Samtidig er det en partner som kan søke midler til forskjellige nye tilbud.

– Vi ser gjerne at flere ønsker å være med å påvirke tilbudet vi har, og kan være aktiv i foreningen. Det er både sosialt og man gjør noe for andre, så vi ønsker flere velkommen. Det er flott hvis noen har lyst til å være frivillige, for eksempel i velforeningen, sier Skjervum,

– Vi ønsker å være en del av et levende og pulserende tilbud i nærmiljøet, så det er bare å ta kontakt.