Helt siden Sunniva Eliassen fra Finnsnes studerte klassisk sang i Lübeck i Tyskland har hun hatt lyst til å ta Bachfesten til Norge. Drømmen skulle gå i oppfyllelse i Harstad i fjor. Da arrangerte hun det aller første arrangementet av denne typen i Norge – mest sannsynlig også verdens nordligste.

Nå skjer det igjen, og etter suksessen i fjor håper Sunniva arrangementet – som er en feiring av den tyske, barokke komponisten Johann Sebastian Bachs fødselsdag 21. mars, kan bli en tradisjon.

– Det gikk kjempefint i fjor. Vi var en hel gjeng som var sammensatt for første gang i fjor, og det var veldig positivt. Det gikk over all forventning, sier sopranen.

Feirer bursdag

Hun henter de samme musikerne hit i år – men får denne gangen selskap av tre sangere i tillegg. Til sammen blir de 17 musikere på scenen i Kanebogen kirke den 21. mars, fra hele landet – og nabolandet Sverige.

En av dem, Sigmund Nystabakk, tar med seg et instrument som var vanlig på Bachs tid, nemlig teorbe. En gammel type gitar eller bassinstrument, forklarer Eliassen. Det er med andre ord klart for å få litt ordentlig barokk stemning i kirka.

– Bachs musikk er helt spesiell. Musikken er utrolig fin og kompleks, det er mange stemmer og mye som skjer samtidig, sier Eliassen, og legger til at det i år blir «veldig festlig musikk».

– Og det passer fint til Bachs bursdag. Dette er litt bursdagsfeiring for ham, sier Sunniva, som har lagt opp turneen slik at avslutningskonserten i Harstad alltid skal falle på Bachs bursdag.

Mini-turné

Før musikantene kommer til Harstad skal de innom både Narvik og Finnsnes før de avslutter i Kanebogen kirke – som kanskje er Sunnivas favorittarena i Harstad. Hun skryter av romklangen, og mener også at publikum i år får en flott opplevelse fordi de kommer tett på de mange musikerne.

I tillegg får altså harstadværingene den mest innkjørte versjonen av konserten, etter at musikerne både har fått litt tid til å øve i forkant av konsertene, og har fått gjennomføre to konserter sammen.

Stas å invitere

Både Sunniva Eliassen og de andre musikerne gleder seg til å fremføre flere verk av Bach. Men for Sunniva er nok det aller beste å kunne være den som inviterer – både kollegene til Harstad, og publikum til en sjelden konsertopplevelse.

– De er en flott gjeng med musikere og folk å ha med, og alle hadde veldig lyst til å komme nordover og spille igjen. For meg er det ekstra stas å kunne invitere mine kolleger hit. Jeg jobber ikke så mye her, men det gjør det desto artigere å få det til, akkurat her i Harstad.

Sunniva startet opp da pandemien var på sitt verste: – Det utviklet seg til å bli en protest