Gå til sidens hovedinnhold

Ville starte kafé i Øyriket: – Vi får ikke gjennomført drømmen vår

– Vi ville så gjerne få det til å gå, skriver damene bak Heimskringla Kafé på Facebook.

Ideen om Heimskringla Kafé startet på Grytøya sommeren 2019. Rundt et år senere var iHarstad på Grytøya for å treffe Sigrid Karlstrøm (29), Tonje Børseth Barca (29), Jorunn Olsen Teigland (35) og Sigrid Fosse (29) for å høre om planene deres.

Alle fire ønsket å skape noe positivt for lokalsamfunnet.

– Etableringen av Heimskringla kafé skaper aktivitet i bygda som kan føre til økt bolyst og tilflytting til Øyriket. Vi ønsker å være et samlingspunkt som forsterker fellesskapet mellom øyene og bygdene i Øyriket, sa de til iHarstad.

Målet var å starte opp sommeren 2020, men lørdag formiddag la de fire damene ut en trist nyhet på Heimskringla Kafés Facebook-side.

«Hei godtfolk! Etter nøye overveiing må vi med tungt hjerte annonsere at vi har kommet frem til at vi ikke blir å starte opp kafédrift på Fenes.».

Les også

Karolina og familien flyttet fra Grytøya: – Kommunen tok oss ikke på alvor

Går ikke opp

Heimskringla ønsket å kunne ha alkoholservering, og skape et samlingspunkt også på kveldstid for både lokale innbyggere og turister. I tillegg til selve kafédriften, hadde de også lyst til å tilby enkel middagsservering.

De ønsket i hovedsak å bruke lokale råvarer og samarbeide med lokale aktører, slik Heimskringla kunne bidra til vekst i det lokale næringslivet.

I innlegget forklarer de at for å starte opp måtte de gjøre bruksendringer på skolen på Fenes som de overtok juli 2020. Det var der kafeen skulle være.

«For at dette skulle gjennomføres måtte vi gjennom søknadsprosess som følger et nasjonalt regelverk, nemlig TEK17. Dette er en kostbar prosess som tar mye tid samt mange endringer i huset som ikke er mulig å søke disp fra. Sluttsummen blir for høy og vi får ikke gjennomført drømmen vår. Vi ville så gjerne få det til å gå.. Vi har jobbet hardt for å få det til å fungere med hverdagene våre og økonomisk, men får dessverre ikke regnskapene til å gå opp.».

Heimskringla Kafé har ikke anledning til å gi iHarstad en kommentar, men har samtykket til at innlegget gjengis.

Til slutt ønsker de å takke alle de som har heiet på og støttet dem, og hatt håp om at de skulle starte opp.

«Dere har vært helt uvurderlig i prosessen vår og uten dere ville ikke prosjektet startet i utgangspunktet».

Les også

Camilla fulgte farens råd og kjøpte et hus ingen ville ha: –Jeg tenkte, hva er det jeg har gjort?